Ik ben Helena Maria (1986) en op 1 mei bracht ik mijn debuutalbum uit, ‘All by grace’, waarin ik mijn hart liet spreken in tien zelfgeschreven en -gecomponeerde Engelstalige nummers. Ik schreef mijn liedjes voor iedereen die behoefte heeft aan troost en échte, onvoorwaardelijke en betrouwbare liefde van God en ik heb een simpele missie: met mijn muziek rust brengen en met mijn verhaal hoop.

Als klein meisje schreef ik al liedjes, korte gekke liedjes. Ik hield van muziek, van 'optreden' in de huiskamer, met een bezemsteel, een wc-rol en een prop papier (de microfoon). En ik bleef zingen. Ik mocht op zangles, zat bij het schoolorkest, zong met een bigband, in een hiphopband, in een funk/soulband, in de kerk, in een blackgospel-koor (met o.a. zingen achter Stevie Wonder op het North Sea Jazz festival). Van al die projecten en ervaringen heb ik immens genoten en veel geleerd. Het heeft me muzikaal gevormd en me een heel eclectische muzieksmaak gegeven. Toen kreeg ik de kans mijn hart te delen via het 'Levenslied', dat ik schreef en componeerde in 2013. Dit lied verscheen op het album ter ere van het 25-jarig bestaan van Ecovata en werd gezongen door Janine Beens en Rebecca Steenbergen. Levenslied verscheen vervolgens een aantal jaren hoog in de top 1008 van Groot Nieuws Radio. Super motiverend om te merken dat een liedje zoveel mensen kan aanspreken! 

Mede door dat 'succes' begon er van alles te borrelen: ik had zoveel dromen over wat voor muziek ik zélf wilde maken, wat ik wilde vertellen, zoveel ideeën. En ik begon steeds meer te schrijven aan mijn eigen muziek.

Reacties op die liedjes waren positief, maar de drempel om mijn muziek aan een breder publiek te presenteren was hoog door hardnekkig perfectionisme. Tot ik erachter kwam dat ik zelf moest besluiten te geloven in mijn creativiteit, in de kwaliteit van mijn liedjes en mijn stem en ook in het verhaal dat ik ermee vertel. En dat besluit heb ik genomen in het najaar van 2017. Door een crowdfundingscampagne kon ik het geld verzamelen om een kwalitatief GOED album op te nemen, om professionals te betrekken, zodat ik precies kon maken wat ik in mijn hart en hoofd had. Ik heb zoveel te danken aan al die lieve mensen die toen opstonden om naast me te komen staan. 

Inmiddels is die cd in mei 2018 uitgekomen. Ongelooflijk. In elk lied vertel ik een verhaal, een persoonlijk verhaal over licht en donker, over pijn en genezing: over het vinden van Jezus in de storm. Het is daarmee een kwetsbare plaat geworden die laat zien welke moeizame reis ik zelf in mijn geloofsleven aflegde voordat ik op het punt kwam waar ik nu sta. Ik zeg weleens: ik heb deze cd in eerste instantie voor mijzelf gemaakt. Als dagelijkse reminder van Gods liefde voor mij. Maar daarnaast wil ik met mijn verhaal hoop bieden en je laten weten dat die Liefde ook voor jou is. 

 

En nu sta ik voor een volgend avontuur. Want het blijft niet bij een cd opnemen: ik ga het theater in! Op 6 september 2018 zal ik een avondvullend concert geven in Cultura Ede (kaarten zijn te koop via hun website). Ik hoop je mee te nemen in een verhaal van donker naar licht en van pijn naar genezing. Ik hoop je rust te geven, de ontspanning dat het goed is en dat jij goed genoeg bent.

 

- All by grace. 

'To step into God's will is to step into nowhere. 

- C.S. Lewis